A vékony vagy a teltebb test az ideális?

Világszerte nagy vita robbant ki az idei Sports Illustrated fürdőruha-kiadványa mentén: összecsaptak „normál” és „plus size” modellek, kritikai érte a címlaplány Ashley Graham-et és Palvin Barbit is. Itthon a két ellentábort Sarka Kata és Nótár Ilona alkották. Na de kinek lehet igaza?

A sztori röviden – az ominózus, idei Sports Illustrated és a körülötte kibontakozó vita

A Time Warner médiakonglomerátumhoz tartozó Sports Illustrated 1964 óta évente előrukkol egy fürdőruha kiadvánnyal. A világ leghíresebb, legtökéletesebb alakú modelljei mutatják be az év fürdőruha-trendjeit. Mintha a Victoria’s Secret angyalhada átreppenne az SI mellékletéhez: a képek megállnák a helyüket a Playboy-ban is. Idén radikálisan megújult a koncepció: olyan „plus size” modellek is helyet kaptak, mint Ashley Graham (aki az egyik verzió címlaplánya a háromból), vagy Robyn Lawley. Az eddig megszokott és a sportos testalkatú modellek mellett. Egy korábbi címlaplány Cheryl Tiegs sem volt elragadtatva az ötlettől (számos „vékony” modell mellett, akik hangot adtak nemtetszésüknek) és a következőt nyilatkozta a brit Vogue-nak Ashley-ről: „Your waist should be smaller than 35 inches. I don't think it's healthy. Her face is beautiful. Beautiful. But I don't think it's healthy in the long run." (A derekadnak kisebbnek kell lennie 88 cm-nél. Nem hinném, hogy ez egészséges. Az arca gyönyörű. Gyönyörű. De nem hinném, hogy ez hosszú távon egészséges.) Emellett Ashley, a címlaplány fontos döntésnek tartotta a lépést azért, mert ez sok fiatal lány egészséges énkép-kialakítását alakíthatja (majd). Palvin Barbara fotóira is – aki szintén modellt állt az idei kiadványnak -  számtalan negatív megjegyzés érkezett. Magyar viszonylatban pedig Sarka Kata és a kulturális antropológus Nótár Ilona közt zajlott szóváltás a témában.

ashley-graham-embraces-her-thigh-jiggle-in-a-powerful-way.jpg

Mi ezzel a probléma?

A két hölgy közötti vitában (amit az MNO is „összegzett”) szóba került az étkezés bűnnel való asszociációja. Még Cheryl Tiegs kapcsán került elő az egészséges és az egészségtelen jelző: a modell a ráktól és a cukorbetegségtől félti embertársait, elmondása szerint pedig Graham fotója az egészségtelen életmódot propagálja. Nyilván távolról sem húzhatunk egyértelmű összefüggést a rák, vagy a cukorbetegség és egy XS-esnél nagyobb méret között. Honnan is plus size? A 0-s méretű modellek oldaláról. Hisz sem Ashley, sem Barbi alakja nem mutat „egészségtelen” képet. Teljesen normális alakjuk van, ha a társadalom felől közelítünk. Miért baj, ha egy nő elégedett a testével és azt vállalja? Ahelyett pedig, hogy belátták volna az emberek azt, hogy nem csak huszonévesek öltözhetnek divatosan, hanem a szépség és a divat kortalan, értékelhették volna az SI kétségkívül pozitív üzenetét, amely megmutatja azt, hogy valóban, sokfélék vagyunk, sokféle alakkal. És nem csak egy modell-alkatú nő lehet szexis! 2015-ben törvényt hoztak Franciaországban, ami pont a túlságosan vékony testalkatot célozta meg (a Photoshop-trükköket pedig jeleznie kell a lapoknak),  számos magazin, köztük a Vogue, a Harper's Bazaar és a Brigitte is kitiltották hasábjaikról a túl vékony (és túl fiatal) modelleket. 

150403-skinny_model-0543_d2ae08e8de78fa1b4fac767245ea40d9_nbcnews-fp-1200-800.jpg

Az érem másik oldala

Elég szubjektív egészséges életmódról és testideálról beszélni. Van olyan modell barátnőm, aki akármikor megehet több sajtburgert is, amit leöblít kólával és egy kis fagyival – és tipikus „40 kiló vasággyal”. És olyan nőt is ismerek, aki kétségkívül „teltebb”, de vidám, gyönyörű és egészséges. Hosszú évek sikertelen fogyókúra-tapasztalati és kudarcai után szembesült azzal, hogy akármennyire is sanyargatja magát az étrenddel és még ha rengeteget mozog is, ez az alakján nem sokat változtat. Egyszerűen ilyenek a génjei. Egészségtelen jelzővel inkább a két szélsőséget illethetnénk: a kóros soványságot és a túlsúlyt. A túlsúly azonban nem egyenlő a „plus size-zal”. Ahogy Ági írta nemrég a Hashtaghírességek kontra átlagemberek című cikkében, a közösségi médiában látható, tökéletes, álomszerű emberek valóban okozhatnak depressziót, önértékelési és testképzavart, ez tagadhatatlan. A „köztünk élő sztárok” kétségkívül okozhatnak ilyen jelenségeket és betegségeket – annál, aki erre „vevő” és alapból kifejletlen, ingatag énképe van. Annak, aki mástól várja azt, hogy megtudja, ki is ő. Fordítsuk ezt meg! Vajon hány egészségtelenül étkező, túlsúlyos fiatal lányt sarkallhatott egészséges étkezésre, testmozgásra egy olyan nő, mint mondjuk Sarka Kata? Mert látta az alakját és úgy döntött, igenis, olyan akar lenni mint ő. Még ha ugyanolyan nem is lett, kétségkívül lépéseket tett egy jobb életmód reményében. És ha csak egy lány felfogását megváltoztatta Kata egy-egy posztja, akkor megérte, nem? Vajon hányan kezdtek el odafigyelni arra, mit, hogyan és mikor esznek, csak mert tökéletes, irigyelt testű (Insta-)celebek, hírességek így mutatták? A lényeg a mértéken van. Hogy legyek tisztában azzal, mit hozhatok ki a testemből. És engedjem el azt, amit egyszerűen nem enged a genetikám. Fogadjam el azt, ami az Én testem, vagy amit abból ki lehet hozni. Az egészséges étkezés pedig nem csak drága paleo- és biotermékeket jelent, abban pedig azt hiszem megegyezhetünk, hogy mi magyarok nem állunk túl fényesen, már ami a BMI-indexet és a testzsír-százalékot illeti.  

barbara-palvin-sports-illustrated-sexy-photo-shoot-9.jpg

Ydeá(li)s konklúzió?

Nem csak fekete és fehér létezik. Miért ne lehetne több „testideál”, egy időben? Mint a divat – nem csak egy trendnek van létjogosultsága. Egy teltebb nő nem célközönsége egy kifejezetten vékony, modell-alkatú lánynak szánt darabnak, nem ugyanazokat a ruhákat fogják viselni. Azzal kellene mindenkinek tisztában lenni, mit hozhat ki a testéből. Hogy engedjem el azt, amit egyszerűen nem enged a genetikám. Fogadjam el azt, ami az Én testem, vagy amit abból ki lehet hozni. Egyéni ideálokról kellene beszélni, nem „más testéről”. A sajátunkéról. Nem egy "teltebb" ismerősöm, barátnőm van, akik sugárzóan gyönyörűek, minden egyes procikájukban Nők és magabiztosak. Sokszor magabiztosabbak és éntudatosabbak, mint XS-es társaik. Mi ez, ha nem kicsattanó egészség? Nem másnak kellene kialakítania a testképünket, hanem csakis magunknak. Komolyan azért fogyózunk mert a pasink a vékonyabb nőket szereti és erre célzást tett? Vagy mert a barátnőink vékonyabbak? A mozgás és az egészséges étrend fontosak, egy süti pedig nem égbekiáltó bűn, csak ha akként éljük meg. Minden más, „ideális” testről folytatott vita értelmetlen szócséplés.

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr178449058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.10. 08:58:18

Nőknek a vékonyabb. Férfiaknak a teltebb.

-JzK- 2016.03.10. 18:24:07

A dagadtvédés ősi feminista szokás, hogy nehogy már szegény nőknek olyan elképesztő terhet kelljen vállalniuk, hogy nem zabálnak cukros szart, és sportolnak is neadjisten valamit:
www.ferfihang.hu/2013/08/25/juszt-is-a-dagadt-nok/
Kövérférfi-lobbi mért nincs ennyi erővel?

Zsuzsi25 2016.03.10. 18:27:39

@BircaHang Média: Szerintem meg mindenkinek mas. Egy 80 kg os no is lehet szep es egy 40 kgos is lehet ronda. Ugyanez forditva. A kulcsszo az igenyessegen van. Illetve, tovabba, hogy joban vagyok e magammal, jol erezem e magam a boromben. Tovabba ha jol is erzem magam, nem art egy kis onkritikan..--> En pl. 65 kg vagyok most, ezert kerulom a strandon a bikinit, nem veszek fel miniszoknyat stb.
Palvin Barbi: aki ebben a szakmaban dolgozik annak birnia kell a kritikat....de a Barbi Kover???? Jezusom! Teljesen egeszseges azz alkata.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.10. 18:30:10

@Zsuzsi25:

Nyilván lehet ingadozni bizonyos határokon belül.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.03.10. 18:48:49

Szerintem az S-L méretek között mozgókat nevezehetjük általában, még egészséges alkatnak, nőben is és férfiban is. Az XS és XL már a két extremitás. Sem nem esztétikus, se nem egészséges.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.03.10. 18:52:12

Khm, ja, Sarka Kata pont az egyik extremitás, az XS. Csúnyán sovány ... és ezt azokra az emberekre értem, akiknek a különben normális méretű groteszkol nagynak hat, lufinak látszik a botsáskára önkínzott testükhöz képest. Ők, a lufi-emberek. Pont ugyanolyan rondák, mint a túlsúlytl szétfolyók.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.03.10. 18:54:21

Bocs, félreütésekért, szóval "akiknek a különben normáls méretű fejük, groteszkül nagynak hat ..."

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.10. 19:01:34

nő 46 és 76 kg között szokott jól kinézni. Nem mindenkire igaz, magasságtól, és testalkattól is függ. Van aki 75 kilóval is megtartja a nőies alakját (sőt kiemeli (mellek, fenék)) de van aki már 65 kilóval is szétfolyik deréktájon, és egy masszává válik. Viszont ezeken a határokon túl már mindenképpen gáz.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.03.10. 19:08:18

@fidesz maszop dk egykutya: Az én 180 centis, olyan. kb 82-83 kilós barátnőm szerintem ezen nagyon röhögne. Ja, nem, ha tippelned kellene olyan max. 75 kilósnak mondanád.
Hülye dolog az általánosítás, ne tedd ...

Lea Dobozi 2016.03.10. 19:42:50

169 cm-hez voltam 53 kg: napi szinten most viszagondolva alig ettem valamit. Amit ettem az is minden egészséges és "mentes" volt. Naponta órákat mozogtam mégsem kellettem senkinek.
... és egyszer csak szépen fokozatosan átfordult a helyzet pont az ellenkezőjébe, sőt túlzásokba is esem evét terén. Élvezem, hogy hétvégén télen-nyáron nem 4.45-kor kelek, hogy munka előtt futni mehessek, utána torna + még gyalog munkába (50 perc) + esetleg még délutáni torna.
Jelenleg kb. 70 kg vagyok (bár már nem merek mérlegre állni).
DE (!!!!!!) végre jól érzem magam (bár most sem kellek senkinek, DE már nem érdekel)... Remélem egyszer visszaáll az egyensúly a két helyzet között, mert azért nem szeretnék hájpacnivá válni...

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.10. 19:49:06

óó@Hátrányos helyzetű kaviár: hiszem ha látom. Férfiként vagyok ilyen nehéz, 188 centivel, és van egy kis leadandó felesleg...

Void Bunkoid 2016.03.10. 20:24:21

@fidesz maszop dk egykutya: alkat kérdése. Ha 188 centid és 82 kilód úgy oszlik el, hogy alapvetően egy vékony csontú ropi ember vagy pókhassal, akkor nemszép.

Ha egy vastagabb csontozatú, szélesebb-izmosabb ember vagy, akkor pontjó.

nagyonanyuka 2016.03.11. 00:08:56

A súly nem jelent semmit: a barátnőm 52 kilósan is tenyeres-talpas volt, amolyan plus-size, engem 52 kilósan elfújt a szél. Lehet sírni, hogy mért nincs olyan karcsú derekam/mért nem olyan formás a mellem/vádlim/fenekem mint a másiknak, meg lehet elfogadni, hogy ez van. Nem vagyunk egyformák, és pont ez a jó az egészben.

mrsgrob 2016.03.11. 09:41:57

Ha a felnőtt, nem hivatásosan sportoló ember (nő vagy férfi) BMI értéke 18-25 között van, abba remekül belefér a vékony testalkatú, az "erős csontozatú" és a gömbölyűbb forma is, túlzások nélkül, egészségesen.

Khonsu 2016.03.11. 11:12:45

A szépség leginkább az arányosságtól függ. Egy bőven túlsúlyos nő is nézhet ki nagyon szépen és egészségesen, ha arányos, és egy BMI szerint ideális alkatú is lehet rondán alaktalan.
A rossz hír a csajoknak, hogy az arányok leginkább a géneken múlnak. Szerencse kell hozzá. Sportolással, egészséges táplálkozással lehet rajta valamennyire módosítani, de nem sokat. Arányosnak születni kell. Szerintem a nagyon nagyon szép, nőiesen arányos nők teltebben néznek ki jobban, a kevésbé arányosak vékonyan. Mindenkinek azt a testtömeget érdemes megtalálnia, amivel önmagához képest legjobban néz ki, ha tetszeni akar.

i23kovacs 2016.03.11. 12:40:30

Nekem mindenesetre fura amikor egy 22 éves azt mondja, hogy nem vagyok már olyan karcsú mint 18 évesen .... Általában a 10-15-20 évvel korábbi önmagukhoz szokták az emberek magukat hasonlítani, és nem is 22 évesen...

fler 2016.03.11. 14:23:50

Fat acceptance már megint. Ne promótáljuk könyörgöm. Hiába súlykolják belém hogy a kövèr szép,attól még nem lesz az. Ha nem talál csávót magának akkor a sovány tehet róla. Ennyi szerintem a lényeg nem ilyan bonyolult feminista maszlag hogy a kover is szep. Lehet,de hogy nem egeszseges az is biztos.

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.11. 17:33:19

a és még valami: a széles vállak, és durva izmok nem szépek, mert nem nőiesek. Sajnos a dagadtak mellett megjelentek a magukat férfivá gyúró nők is...

Void Bunkoid 2016.03.22. 10:09:34

@fidesz maszop dk egykutya: ők általában durván dagadtak voltak korábban, egyszerű túlkompenzálás az egész. Ráadásul - persze kifelé mindenkinek mutatják a nagy egészéges-gyúrós-fitti képet, sőt, konkrétan leszólják, gúnyolják a kövéreket - azért ők titkon iszonyúan vágynak egy óriási zabálásra, mivelhogy életük első 20/30 évében ezt csinálták, és nagyon is jólesett nekik, csak kénytelen voltak - hiába a nagy hadoválás a megvilágosodásról, meg a jajrájöttem-hogy-így-mennyivel-teljesebb-az-életem szövegek - külső nyomásra (mégpedig igen durva nyomásra, sokszor kimeríti akár a lelki terror fogalmát is) lemondani k*rva sok dologról, szinte az egész addig életükről, hogy megfeleljenek MÁSOKNAK.

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com

süti beállítások módosítása