Kicsi a lakás, de designos

A legtöbb fiatal éveken át vágyakozik saját otthonra, mire eljut odáig, hogy képes is megvalósítani azt, amit kitalált. A tervezés évei alatt persze már álmokat sző arról, hogyan, milyen stílusban is rendezi be a lakását. De mi történik akkor, mikor végre valóra válik az álom, de a filmekben látott tágas otthon helyett egy 25-30 négyzetméteres helységet kell olyanná varázsolnia, ahogyan azt elképzelte. Inspirációs home design poszt következik.

Manapság egy fiatalnak nem könnyű saját lakáshoz jutni hacsak nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy valaki segít neki. Régen sem volt egyszerű a helyzet, de az elmúlt időszakban az ingatlan piacon ugrásszerű növekedésnek indultak az árak, ami mind lakásvásárláskor, mind bérléskor érezhető.
Mindezek azt generálják, hogy a legtöbb fiatal, aki ingatlan vásárlásra adja a fejét, kis lakást keres. Ebből kifolyólag viszont azt is láthatjuk, hogy a fiatalok által preferált kerületekben a garzonok ára különösen magas lett. 
Egy átlag magyar fiatal számára tulajdonképpen lehetetlen küldetés az, hogy annyi pénzt spóroljon össze, mely lehetővé teszi számára azt, hogy teljesen önerőből vegye meg élete első otthonát. Általában - ha úgy érzik, rendelkezésükre áll az a saját tőke, ami ezt már lehetővé teszi - hitelt vesznek fel. Ez több kérdést is felvet.
A dolog pénzügyi részébe nem mennék bele, mert az nagyon nem az én pályám, de az érintett csoport tagjaként számomra is nagyon elrettentő érzés az, hogy egy kölcsönnel 10 vagy akár 20 évre elköteleződöm valami iránt, holott az életem még egy borzasztó dinamikusan változó szakaszban van. Ez számomra például azt jelenti, hogy ha most veszek egy jelen élethelyzetem miatt tökéletesnek tűnő lakást, akkor az élethelyzetem változása a lakás alkalmatlanná válását is jelentheti. Márpedig abban a szakaszban vagyok, amikor ez borzasztó könnyen megtörténhet, hiszen családalapítás, gyerekvállalás előtt állok majd egyszer.

Persze erre mondhatnánk azt, hogy ha ez ilyen erősen jelen van a fiatalok életében, akkor egyáltalán miért gondolkodna bárki lakás vásárlásán.
A kérdés jogos, azonban fontos szempont, hogy a magyar társadalomban még abszolút nem olyan a bérlés kultúrája, mint pl. az USA-ban.
Ez egyrészt a rendezetlen viszonyok miatt is van, ami mind a bérlők, mind a bérbe adók számára bizonytalansági faktort jelent, és amit sokszor maguknak kreálnak az érintettek azzal, hogy a bérlést nem akarják hivatalossá tenni az anyagi vonzatok "elhimmi-hummizása" végett, ezért például sokan nem kötnek valós szerződést, inkább csak "gentlemes's agreement" alapon lépnek egyezségre, de ugye tudjuk, hogy messze vagyunk attól az ideális világtól, ahol mindenki úriember.

A másik fontos szempont az, hogy a legtöbbek úgy érzik sokkal hasznosabb az, hogy a saját tulajdonuk után a banknak fizetnek havi részletet, mint hogy egy idegen zsebébe tegyék rendszeresen a bérleti díjat. 
Ez mentalitás és nézőpont kérdése, de a legtöbbek gondolkodásában megjelenik.

De lépjünk egyet tovább. Tegyük fel, hogy az adott fiatal, elhatározta magát, feltörte a malacperselyét, megkereste a számára legjobb hitel lehetőségét, átgondolta, megfontolta a döntését és úgy döntött belevág.
Valószínűleg hosszas keresés után, az igényeikből némiképp engedve megtalálják azt, amit keresnek. Ekkor már "nincs más dolguk", csak a saját arcukra formálni az ingatlant. És persze itt jönnek a gondok. 
Egyrészt valószínűleg az erre szánt összegből 50% elmegy a rejtett költségekre: lecserélni az elektromos vezetékeket, melyek a lakás megnézésekor tökéletesnek tűntek, de kiderült, hogy mégsem azok stb.
Másrészt kiderül, hogy a lakás kisebb, mint az új tulaj gondolta. Még azok a cuccok sem nagyon férnek be, amik a másik ingatlanból átkerültek némi válogatás után, nemhogy még a designnal kapcsolatban nagy elvárásaink legyenek.

Ilyenkor hirtelen nagyon könnyű elbizonytalanodni és kétségbeesni, holott ma már elképesztő jó megoldások vannak arra, hogy egy apró otthonból, hogyan hozzuk ki a legtöbbet.

A mai poszt tehát ezen a ponton átcsap lakberendezésbe, szeretném megmutatni nektek azokat a kis lakásokat, melyek számomra  a leginspirálóbbak és amik jól bizonyítják, hogy kicsi lakás, nem unalmas lakás.

A képek nem saját tulajdont képeznek, forrásuk a http://lakbermagazin.hu/


 

 És végül a személyes kedvencem. Sosem gondoltam volna, hogy az ágy és a konyha ilyen módon egymással kombinálható, de őszintén szólva azonnal beleszerettem:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr408722126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com