Használati utasítás az eladható művészethez

Nem mindennapi programcsokorral készül október 9-én az idén jubiláló FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület). Az immár 35 éve a kortárs magyar design, divat és belsőépítészet legjobbjait tömörítő, független szervezet alapjaiban újul meg, hogy még több pályakezdő művésznek segíthessen a hazai és nemzetközi piacon való érvényesülésben.

unnamed_8.jpg

Sikeres hazai alkotók: designerek, divattervezők, fotóművészek, grafikusok, ékszerkészítők, keramikusok és üvegtervezők három generációja köszönheti karrierje beindulását az idén fennállásának 35. évfordulóját ünneplő FISE-nek. Az elmúlt évtizedek során a szervezet a magyarországi kortárs iparművészet legjobbjait karolta fel és juttatta elérhetetlennek hitt lehetőségekhez a legnevesebb galériákban, nemzetközi vásárokon való szerepléstől kezdve az akár egész életüket megváltoztató felkérésekig. Mindezt megünneplendő, a FISE az egyesület tagjainak munkásságát album minőségű kötetbe szerkesztve, örökké böngészhető katalógust bocsát ki. A szemet gyönyörködtető kiadványt hivatalosan október 9-én, a budapesti B32 Galériában, a FISE jubileuma alkalmából rendezett kiállítás finisszázsán mutatják be az érdeklődőknek.

Az estet 18 órakor Bojár Iván András művészettörténész moderálásával, a költőnő, Karafiáth Orsolya, a közismert újságíró, Szily László, Mascher Róbert DLA, formatervező, a FISE elnöke részvételével zajló kerekasztal-beszélgetés nyitja. A résztvevők az új FISE-katalógus, a benne felvonultatott remek alkotások kapcsán a fiatal művészek  legújabb megmutatkozási lehetőségeit, valamint a pályakezdés, elhelyezkedés nehézségeit járják körül. A FISE egyik legfontosabb törekvése, hogy megkönnyítse a tervezők művészeti felsőoktatásból a piaci szereplők közé való besorolását, segítsen abban, hogy az egyetemről kikerülő, fiatal alkotók a szakmájuknak megfelelő életutat választhassanak. A beszélgetés során kiderül, milyen erők formálják a tárgykultúránkat, ahogy az is, miként válhat az alkalmazott művészet segítségével a terméktervezés egyre személyesebbé.

unnamed_4_2.jpg

A katalógus Buzás Andrea, Katyi Ádám, Koós Daniella és Mascher Róbert munkájának köszönhetően, reprezentatív gyűjtésben állít emléket az elmúlt 5 év csúcspontjainak, valamint mutatja be a FISE-t.

 Az esemény zárásaként egy egyszeri és megismételhetetlen, A Night in Nine Images elnevezésű performansz során a FISE legtehetségesebb öltözéktervezői engednek betekintést legsikeresebb kollekcióikba. A divatipar mindig is tökéletes szimbóluma volt a FISE által képviselt, tapintható innovációnak, így az egyesület különösen nagy hangsúlyt fektet a fiatal tervezők támogatására, pályájuk egyengetésére. Külön öröm, hogy az október 9-i bemutatóra Darvasi Dóra, Földi Kinga, Hegedűs Zsanett, Horváth Renáta, Kanics Márta, Madarász-Molnár Melinda, Molnár Mária Virág, Papp-Vid Dóra és Simon Judit egyaránt többszörösen díjnyertes, letisztult vagy éppen extravagáns, a legapróbb részletekig saját tervezésű darabokkal készül. A kilenc tervezőt összeköti a konceptuális szemléletmód, így öltözékeik is sokkal inkább számítanak kibontott műalkotásoknak, modellekre öntött kiállítási tárgyaknak, mintsem a trendeknek kiszolgáltatott, mindennapi ruhadaraboknak.

unnamed_6_2.jpg

FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület

www.fise.hu

https://www.facebook.com/FISE.art.craft.design/

Esemény: http://bit.ly/FISE35Finissage

Instagram: @fisedesign

grafika: Katyi Ádám

 

A Design Hét Budapest keretein belül ingyenesen látogatható este alkalmával nemcsak az alkotókkal, résztvevőkkel való kötetlen beszélgetésre nyílik majd lehetőség, de a FISE-be való jelentkezés feltételeivel és a tagsággal együtt járó előnyökkel kapcsolatban is minden kérdésünkre választ kaphatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr1412927269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com