„Traveller rights are human rights”

Tóth Tamarától eddig sem állt távol a társadalmi felelősségvállalás határát súroló témák boncolgatása, így sem történt ez másként a legújabb, 2018-as tavaszi-nyári kollekciója kapcsán. Legújabb munkáihoz az alapötletet az ír cigányság, az ún. „travelling community” öltözködéskultúrája és társadalmi helyzete adta.

img_5248_modified.jpg

Külön etnikai kisebbség a Travelling Community?

„A közösség tagjait a köznyelv többféle névvel illeti: pikey, tinker, gypsy, pavee vagy a kollekció nevének is választott és a maga a közösség tagjai által is a leggyakrabban használt traveller. Ezen megnevezések többsége egyébként erősen pejoratív, vagy szimplán nem helytálló” – meséli Tamara.  Az, hogy etnikai csoportként kell-e beszélünk a nomád csoport tagjairól, nem csak az általunk ismert roma közösség berkeiben, de az ír közbeszédben illetve jogalkotásban is hosszú ideig vita tárgya volt. A téma körüli bizonytalanság magva ugyanaz, mint amit a roma cigányság is érvként hozott fel, a traveller-ek esetében nem beszélhetünk a letelepedett ír lakosságtól eltérő bőrszínről, arckarakterről, bármilyen antropológiai értelmében vett, a laikus számára is egyértelműen látható különbségről, mindössze életstílusbeli eltérésekről, ami valóban lehet akár választott magatartásforma is. A Travelling Community azonban mégis hosszú ideje küzd, hogy mint a letelepedett ír lakosságtól nem csak hagyományaiban, de genetikailag is különböző, etnikai csoportként tartsák őket számon. Köszönhetően az évek óta tartó két oldal közti párbeszédnek, a nomád közösség a letelepedett lakosságtól való különválását dokumentáló közel ezer évre visszanyúló írásos leletek feltárásának, valamint a közelmúltban igen nagy mintavétellel mindkét csoport tagjai között végzett, meggyőző eredményű genetikai vizsgálatnak, 2017 márciusában a Travelling Community tagjait hivatalosan is etnikai kisebbségként ismerte el az ír állam.
img_5074_modified.jpg

A kollekció kampányfotóin a közösségre jellemzően a lakókocsi és a lurcher (agár keverék) kutyák is megjelennek

Mindezek az adatgyűjtése alatt szerzett információk győzték meg Tamarát arról, hogy ez a csoport sokkal bonyolultabb és sokrétűbb a látszatnál, amit a róluk készített valóságshow-k közvetítenek, annál a felületes képnél, amit a média közvetít és amit a kelet-európai átlagember, közvetlen tapasztalt hiányában hitelesnek gondol. A tervező és a kollekció természetesen nem hivatott minden nézőpont kibontására, a teljes feltárásra, ez lehetetlen is volna a divattervezés, mint alkalmazott művészet eszközeivel, célja mindössze a gondolatébresztés, figyelemfelkeltés.

Milyen a Travelling Community öltözködéskultúrája?

A kollekció formai- és színvilágában a közösség tagjainak öltözködéskultúrájából merítkezik, ezeket kombinálta a tervező a márka irányelveivel és védjegyének számító sportos részletekkel. Az alapanyagok kiválasztásánál továbbá fontos szempont volt az inspirációt adó közösség nomád életmódját figyelembe véve, hogy a felhasznált textilek könnyen tisztíthatóak, kezelhetőek legyenek. Szabásvonalak tekintetében egyaránt megjelenik a hétköznapi, kényelmes viselet, és a nagy családi, közösségi eseményekre jellemző túldíszített, nagy volumenű, látványos alkalmi ruha is. A színek és a díszítések megválasztásánál szintén a közösség értékeit, vágyait és ízlését vettük alapul, így az öltözékek nagy részében a rózsaszín és a piros dominál, a rátétek pedig dúsak és csillogóak; vallási jelképek (a csoport tagjaira és az ír lakosságra általában is jellemző humorral fűszerezve) és az emberi jogokért, emberi bánásmódért folyó harc vezényszavai egyaránt megjelennek. Ezen díszítések elkészítésének technikáját párhuzamba állítottuk a Travelling Community életstílusával, akik hagyományaikat a modern világ vívmányainak segítségével őrzik, így a feliratok lézervágással, míg a gyöngyözött részletek kézzel, közel 200 munkaóra felhasználásával készültek.

img_5246_modified.jpg

A kollekció darabjait még a hivatalos boltokba kerülés előtt megnézhetitek (és megvásárolhatjátok). Limitált példányban elérhetőek december 20-tól a készlet erejéig a Klauzál1-ben!

Fotó: Liziczai Réka

Smink: Tóth Rozita

Haj: Hevesi Krisztián

Modellek: Lili és Flóra / Prime Model Management

Külön köszönet a helyszínért a Levanter Kft.-nek, a kutyusokért pedig Nagy Heninek és Szabó Mazsolának (Agár fajtamentés és Szent Ferenc Állatotthon)!

 

Weboldal: www.tamaratoth.com

Facebook: www.facebook.com/tamaratothofficial

Instagram: @tamaratothofficial

Twitter: @tamaratothwear

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr8513467407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com