Gyerek mint kiegészítő?

A gyermekvállalás felelősség, egy életre szóló elkötelezettség. Legalábbis az általánosan elfogadott társadalmi értékrend szerint. Nem tudok azonban változtatni azon az érzésemen, hogy napjainkban egyeseknek a gyermek nem más, mint egy divatos kiegészítő, ami like-okat hoz egy képre. De jól van ez így?

Korábban már írtam egyszer arról az újonnan kialakult rétegről, akiket a közösségi média sztárrá tett, holott valójában semmiben nem kiemelkedők, nem áll mögöttük valós teljesítmény. Ők azok az emberek, akiket a celebségük tesz celebbé, semmi más. De vajon mi történik, ha egy fiatal lány, aki évekig ezt az életmódot élte, hirtelen úgy érzi, csökken az őt körülvevő figyelem, fogynak a like-ok, eltűnnek a szponzor ajándékok. Nos, sajnos napjainkban erre a szituációra sokszor az a válasz, hogy szül egy gyereket.

Ha körbenézünk az Instagramon, a blogmotorokon, a Facebookon, azt látjuk, hogy az elmúlt 1-2 évben elöntöttek bennünket a trendi kismamamák, akiket több ezren követnek.
Nagy kérdés, hogy az, aki közülük először lépte meg a trendi mami blog indítását, csak szerencsés volt, vagy némi üzleti érzékkel tudatosan figyelte ki, hogy a social mediat már készség szinten használó, és azt az élete részének tekintő „Y generáció” nő tagjai kb. most érnek abba a korba, hogy általánosságban a gyerekvállaláson kezdik törni a fejüket.
Bármelyik verzió is az igaz, egyre többen kezdtek rájönni, hogy ez most egy olyan piaci rés, amit érdemes kiaknázni.

Lássuk, milyen lépcsői is vannak a trendi kismama közösségi médiás naplójának?

Terhesség

Természetesen még nem is kerekedik a hasa, de az Instán már közzéteszi, igen, a hír igaz (esetleg azt is hozzáteszi, hogy csak azért írja ezt most ki, mert annyian érdeklődtek már felőle), valóban anyai örömök elé néz078713-stefanie-kirk.jpg. Természetesen a kép, amit kitesz, továbbra is tükrözi életstílusát. Jó eséllyel egy mini converse cipő és egy extra nagy dobozos rózsa is látható rajta, csakhogy biztosra menjen, és tutira jöjjenek a like-ok.

Ezt követően a hangsúly arra kerül, hogy ő a terhessége alatt is milyen aktív, és persze, milyen keveset hízik. Minden képen csinosan, lehetőleg magassarkúban pózol, hogy látszódjon, ő aztán nem átlagos anyuka, akinek vizesedik a lába, és este otthon a tv előtt polcolja fel.
Rendszeresen jár konditerembe, ahol lehetőleg rövid topban edz, ami látni engedi a növekvő pocakját, meg persze azt hogy más nem növekszik, csak a hasa.
Sokat kirándul a szabadban, és persze utazik, utazik, utazik...
Aztán, mikor már eléggé kerekedik, aminek kerekedni kell, akkor jöhet a kötelező fotózás. Ezt természetesen egy híres divatfotóssal közösen hajtják végre.

Szülés
Emlékeztek a Várandósok című filmre, mikor a 190 centi magas szőke topmodell csajnak egy tüsszentéssel kicsusszan a gyerek? Nos, ők pont ilyennek állítják be az egészet.
Még alig vágták el a köldökzsinórt, de anya és a baba már kint vannak a fészen. Anya haja persze tökéletes, sminkje szolid és természetes, de szemmel láthatóan ott van. Persze a kötelező rózsacsokor itt sem maradhat el, ott virít a magánkórház magánágya mellett.
Ismét fotózás jön, az újszülöttet a lehető leghamarabb megörökítik. Anya persze ott fekszik mellette, lehetőleg úgy, hogy az is látszódjon, hogy milyen fantasztikus formában van már most.

Az ifjú anyuka

A kis család hazatér. Fényűző gyerekszoba, rózsaszín tulipán az asztalon. Innentől ismét folyamatosan nyomon woman-with-bag_large.jpgkövethetjük az ifjú anyuka mindennapjait.
Selfie-zik, sétál, sportol, szórakozni jár, fotózza a Starbucks kávéját, utazik, tökéletes a sminkje, tökéletes a ruhája, tökéletes az alakja. Gyakorlatilag, ha összehasonlítjuk a képeit a terhesség előtti fotókkal nem sok különbséget látunk. Csak annyit, hogy a drága táskák helyett a gyermekét tartja a kezében.

Ha jól megnézzük, ezeken a fotókon az édesapák ezerből egyszer szerepelnek. Ez nem is csoda, hiszen ezek a férfiak általában sikeres (és persze mellesleg gazdag) emberek, akik elnézik a barátnőjük/feleségük fancy „hobbiját”, de nem akarnak a részévé válni. Sem gyerek nélkül, sem gyerekkel.

Miért szomorít ez el engem?

Nekem még nincs gyerekem, de egyszer, ha lesz, azért szeretném meghozni a döntést, mert elég érettnek, felelősségteljesnek érzem magam hozzá.
Mert olyan ember van mellettem, akire úgy érzem támaszkodhatok akkor is, ha nem lesz tökéletes a sminkem vagy az alakom, és éppen mindenből baromira elegem lesz.
Mert addigra megteremtettem azt az életszínvonalat, ami biztosítja, hogy meg tudjam adni a gyerekemnek, azt, amire szüksége van, még ha ez nem is egy malomkőnyi dobozos rózsát jelent.
Jó lenne, ha a generációm nő tagjai is ezen okok miatt döntenének a gyerekvállalás mellett, és nem azért mert vonzódnak egy közösségi médiában látott hamis világ felé, ami csak a dolgok jó, trendi és könnyű oldalát mutatja meg.
Itt már nem az a kérdés, hogy megveszem-e azt a cipőt, amit egy insta-hősnő lábán látok, mert a cipőt maximum nem veszem fel, és elbuktam az árát. Itt már az forog kockán, hogy milyen gyereket nevelek, és milyen életet biztosítok neki.
Mélységesen elkeserített, mikor olyan képet láttam a minap, ahol a celeb anyuka kislánya, aki még éppen csak tipeg, már tökéletesen csücsörít a mamával a közös selfie-n.
(Vajon a közösségi celebek így termelik újra magukat?)

Ezért én mindenkinek azt javaslom, hogy ha gyerekvállaláson gondolkodik, kérdezzen meg olyanokat, akik már végigcsinálták ezt a dolgot. Szerencsére vannak bőven – például a saját édesanyánk, vagy nagymamánk -  hiszen ez az egyik legősibb biológiai szerep, ami akár hisszük, akár nem, az Instagram előtt is létezett.

Gondolja át azt is, hogy milyen az ő élethelyzete ezekhez a lányokhoz képest. Meg tudja teremteni a vágyott életstílust? Tényleg a gyerek miatt akarja a gyereket, nemcsak azért, mert ma (szerencsére) trend anyukának lenni? Felkészült a nehézségekre is, nemcsak az örömökre?
Mit fog kiváltani belőle, ha rájön, hogy egy anya élete mégsem csak móka és kacagás? Jöhet a szülés utáni depresszió? Tényleg olyan ember van mellette, aki támogatni fogja mindenben?

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a közösségi média nem a valóság. Nagyon tudatosnak kell lennünk, hogy a filterezett világ ne szédítsen el minket, és ne váljunk felszínessé, vagy épp ne érezzük magunkat kevesebbnek azért, mert nem úgy élünk, ahogy a social celebek.

UI.: Természetesen vannak olyan blogok is, akik teljes valójában mutatják be az anyaságot, és őszinte válaszokat adnak a két lábbal a földön járó nők igazi kérdéseire. Nekik köszönet, és tudjátok, akinek nem inge...

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr788573126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szemlélődő Szív 2016.04.06. 22:06:19

Köszönet ezért az írásodért, Ági! Igen, az anyaság tényleg nem egyszerű és nemcsak rózsaszín fellegekből áll. Remélem, sok leendő anyuka elolvassa ezt, és nem éri nagy csalódás a mindennapok során!

Sziget Ágnes 2016.04.06. 22:17:33

@Szemlélődő Szív: én köszönöm, bár egyben kicsit sajnálom is, hogy meg kellett írnom :)

Pan Modry 2016.04.07. 10:36:27

Nem ertem hogy a Starbucks miert trendi, szerintem a flat white-juk peldaul elegge fos...

En kb. 12-14 evvel ezelott NYC-ben ereztem finomnak a Starbucks kavet, amikor MO-on tobbnyire csak Illy meg Segafredo volt elerheto.
Ha vki Starbucks-os postot tol, azt inkabb erzem szanalmasnak es olyannak hogy vki trendy akar lenni, csak kurvara nem az. (detto az LV taskak, szerintem egyenesen ciki LV termeket hordani)

FeroxX 2016.04.07. 10:37:11

Szükséges írás.. Sokszor nekem is elegem van a babás fotókból FB-n.. és akkor az a téma itt még nem is volt peddzegetve, hogy vajon milyen jogon rakjuk ki a gyereket ország világ szeme elé a beleegyezése nélkül? Ha én anyámról megtudnám, hogy mindenféle amúgy teljesen intim meghittnek szánt családi képünket kirakta kiskoromban hogy mindenki lássa.. hát nem lennék elragadtatva a gondolattól..

Igazság Harcos 2016.04.07. 10:42:53

Az ilyen nők bennem inkább szánalmat ébresztenek. Annyira szegény az életük, hogy likeok nélkül magukba zuhannak.

totecka 2016.04.07. 11:24:23

Én kicsit próbálnám a másik oldalt is "védeni". Alapvetően szerintem a gyerekek és a gyermekvállalás eléggé periférikus kérdés (volt), legalábbis én ezt tapasztaltam. Persze az ember tudta, hogy létezik ilyen, és egyszer majd szeretne gyereket (talán), de igazából nem nagyon értek ingerek, ami miatt ezt sürgetőnek éreztem volna. 30+ éves apuka vagyok amúgy (most van úton a második poronty is), csak a nézőpontom tisztázása végett. A celeb világot a helyén kell kezelni, akár van gyerek a képen, akár nincs. De az, hogy végre mostanság kezd egy gyerek menő dolog lenni szerintem kevésbé káros, mint hasznos. Persze ott van a gyermekvállalás árnyoldala is, de eladni valamit általában nem azzal szokás. Úgyis épp elég fenntartás van az emberben előtte, sokkal erősebben hatnak rá a negatív visszajelzések. De az pozitív, hogy már látod a sok gyereket, és természetessé válik, hogy vannak, léteznek, és nem a világ végét jelentik. Engem is zavart a sok facebookos babás kép, amíg meg nem született a sajátom. Azóta megértem. Egyrészt vannak nehézségek, de rengeteg öröm is, amit az ember szeretne megosztani. Persze, néha kicsit túlzásba viszik, és öncélú lesz, de mi az, amire ez nem igaz. A várandósság 9 hónapja alatt nagyon sokat változik az ember, utána meg talán még többet. Kis szakadék alakulhat ki sokszor a régi ismerősök és közted, mert újraprioritizálod az életed. És ez a másik oldalról nézve félelmetes lehet. Ezért szerintem minden pozitív megerősítés alapvetően jó, és segíthet belekezdeni. Mert igenis időben bele kell fogni, ha szeretnéd látni fölnőni őket, netalántán az unokáidat is el szeretnéd kényeztetni. Sajnos véges időnk van, és ez egy hosszú project. Aki pedig a celebeket nem a helyén kezeli, azt nem csak ezen a területen fogja csalódás érni…

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com

süti beállítások módosítása