„Olyan boltot csináltunk, ami nekünk hiányzott”

Nemrég nyitott meg a Fehér Hajó utcában a Hababa Designer Store és Galéria, ami egy újszerű koncepcióval követel helyet magának a hazai divatszcénában és az üzletek soraiban. Vetlényi Lilivel, az egyik alapító-tulajdonossal az előkészületekről, fenntarthatóságról, a vásárlók motivációiról és intuícióról beszélgettem.

A Hababa egy haladó szemléletű ruházati üzlet és showroom, amely gondosan válogatott hazai és nyugati dizájner márkákat, valamint hangulatban azokhoz kapcsolódó fast fashion és second hand darabokat értékesít és egyúttal arra is törekszik, hogy személyesebbé tegye a vásárlók és a tervezők közti kapcsolatot. A Hababa összművészeti találkozóhely is: workshopoknak, a boltban található termékek bemutatóinak, időszakos képzőművészeti kiállításoknak és – a fekete-fehér helyett – a színeknek is otthont ad.

19060069_143437526070558_5159216185881069341_n.jpg

Hogyan jött a bolt ötlete?

19369635_1735122193181838_1503323400_n.jpgLili: A férjem mindig is akart egy saját vállalkozást, ő közgazdász végzettségű egyébként. Anyukám és a nővérem is divattervezők, evidensnek tűnhetett, hogy ruhákkal foglalkozzunk mi is, mégis sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen üzletet nyissunk. Én vetettem fel, hogy ruhával is foglalkozhatnánk,  végül Lantos Gáborral, a férjemmel fejlesztettük tovább az ötletet. Sok minden felmerült egyébként, de osztottunk-szoroztunk és figyelembe vettük azt is, hogy mire lenne szüksége itthon a divattervezőknek. Vannak nálunk gondosan szelektált használt ruhák is – ezek egytől-egyig olyan darabok, amelyekről nem mondanád meg, hogy valaki már hordta őket. Sokan szeretnek turkálóba járni, azonban rengeteg időt elvesz a keresgélés – mi már előválogattuk a darabokat a vásárlóknak. Lesznek itt workshop-ok és sok programot valamint kiállításokat is tervezünk. Azt szeretnénk, hogy az üzlet egy összművészeti tér legyen, egy olyan hely, ahol szívesen töltenek el időt az emberek. Jelenleg Vetlényi Zsolt festményeit lehet megtekinteni és megvásárolni. Igazából olyan boltot csináltunk, ami nekünk hiányzott.

A képen: Gábor és Lili, az alapítók (és Lencsi)

Nagyon hívogató, barátságos és színes a kialakításotok, szemben áll a kétségkívül ridegebb, minimalista terekkel.

Lili: Nem szerettünk volna rideg, minimalista teret, az emberek egyszerűen nem szeretnek sokáig ott lenni. Az eddigi magyar és külföldi vásárlóink is megdicsérték a kialakítást, hogy olyan egyedi az üzlet hangulata és máshol nem találkoznak ilyennel.  Ez már csak azért is dicséret, mert mindent mi terveztünk és csináltunk meg baráti-családi segítséggel. Egyébként 1 évig kerestük a nyitás előtt a megfelelő helyiséget. Azelőtt nem is mertük megkeresni a kiszemelt tervezőket, csak amikor már megvolt a hely, hogy először nézzék meg és aszerint döntsenek.

19149091_143437316070579_773963733285874981_n.jpg

Az üzlet koncepciójában megjelenik a fenntarthatóság gondolata is, több oldalról. Mit gondolsz, mennyire fontos ez a szemlélet a vásárlóknak?

Lili: Egyre nagyobb az igény a fenntarthatóságra, sokan próbálják valahogy óvni a környezetet. Nagyon örülök minden olyan újításnak, ami erre irányul: példaként a Konsanszky innovatív, különleges alapanyagai, Vetlényi Alma márkája vagy éppen a Gulicska-táskák. Gulicska Nóri gyerekjátékokat, matricákat is felhasznál – ezek mind olyan dolgok, amiket még lehet használni.  Az emberekhez is közelebb kerülnek így a tervezők és a személyességet azzal is próbáljuk fokozni, hogy a termékekhez ki van rakva a tervezők fényképe és pár mondat, amit szeretnének, hogy a vásárló halljon róluk. Nyilván nagyon rövid ideje vagyunk nyitva, de az volt eddig a tapasztalatunk, hogy vegyesen fogynak a használt, vintage és az új, tervezői darabok.

Sok olyan fiatal tervezőnek is helyet adtok a boltban, akik máshol (még) nem találhatóak meg.

Lili: Vannak az üzletben „kis” és „nagy” tervezők is. A Konsanszky márka, ami nagy névnek számít, úgy keresett meg minket a nyitás előtt, hogy csatlakoznának. Nagyon örültünk. Kifejezetten célunk egyébként, hogy ismeretlennek számító tervezőket megismertessünk a nagyközönséggel.  Csináltam én is táskákat, tudom, milyen a másik oldalon lenni. Épp ezért is szeretnénk lehetőséget nyújtani feltörekvő tervezőknek, hogy akár csak néhány behozott termékkel is jelen lehessenek. Jó érzés segíteni az embereknek és támogatni fiatal tehetségeket. A külföldiekre is nyitottak vagyunk, egy spanyol márkától 1 hét alatt már 4 ruhát adtunk el, megtalálhatóak nálunk a külföldön már elég ismert miista márka cipői. Nemrég keresett meg egy lengyel tervező is, hogy szeretne csatlakozni.

zombori_andris.jpg

Főleg a kezdő márkák esetében nem biztos, hogy le tudnak gyárta(t)ni megfelelő méretsort és értelemszerűen sokaknak nincs készlete.

Lili: Pont a támogatásuk miatt ezek nem voltak szempontok az együttműködések kialakítása során. Nincs nálunk polcpénz, ezt nagyon értékelik. Úgy tervezzük, hogy az első néhány hónapot megnézzük, hogy alakul, utána pedig megbeszéljük, hogy vajon az árral van-e a gond, ha nem fogy a termék, vagy esetleg hozzon be másmilyen darabokat. Fontos, hogy olyan darabokat kínáljon az üzlet, amelyek jól fogynak: a tervezőknek és nyilván nekünk is ez az érdekünk. Ez még egy megfigyelési időszak számunkra is épp ,ezért is gyakran megkérdezzük a betérő vevőket, látogatókat, hogy miről mi a véleményük és barátok tanácsát is kikértük.

A Fehér Hajó utca nagyon frekventált, így tudtok alapozni a külföldiekre, azonban ez főleg télen kevésbé működhet. Magyarokat vagy külföldieket céloztok meg elsősorban?

Lili: Főleg magyarokat, épp emiatt is fontos számunkra az, hogy elérhető árú termékekt kínáljunk, de külföldieket is szeretnénk vonzani. A hazai tervezők ismertetése végett is erősíteni fogjuk a kommunikációt, a marketinget, hogy közelebb hozzuk a vásárlókat és a tervezőket egymáshoz.

Fotók: Hababa Facebook, Zombori Andris és Talaber Géza

19059768_143934862687491_3636512665608337585_n.jpg

Az üzletben megtalálható tervezők:

All on You 

Alma Vetlényi

Amient

Artkores 

czokilidi 

Fanni’s 

GULICSKA 

As X2 Acurator Hoxton

Je suis Belle 

JH.CONCEPT

konsanszky

Malinovka 

Miista 

Noen 

Pamut Apparel 

Piroskanna 

Romani Design

SERTEES 

Vengru

Wirth Abigail

Zachi 

www.hababa.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr1212604323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com

süti beállítások módosítása