Milyen a legtrendibb bőgatya 2018-ban?

A legfigyelemreméltóbb hazai menswear tervező, Zsigmond Dóra 2018-as tavaszi-nyári kollekciójában a diópácot, a bőgatyát és a kézi szőtteseket értelmezi újjá a lehető legmodernebb formában.

03.jpg

Habár a márka még szemtelenül fiatal, nagyon érett: Zsigmond Dóri tervezői munkássága példaértékű abból a szempontból, hogy hagyományokhoz nyúl, azonban vitathatatlanul modern és „fogyasztható” a végeredmény. Külön érdemes figyelemmel követni már csak azért is, mert a hazai menswear paletta egyik legerősebb, karakteres szereplője, kiválóan megtalálta az egyensúlyt a hordhatóság és a kreativitás kibontakoztatása között.

Annak, aki még nem ismerné őt, a márka stílusát tehát a modern, szögletes, letisztult vonalvezetés és a kézműves technikák újraértelmezése jellemzi. Darabjai a praktikum és az egyedi, személyre szóló kidolgozottság jegyeit hordozzák, alapanyag-használatban és szabásvonalakban egyaránt. Ruhái lezserek és funkcionálisak, struktúráikban egyszerre jelenik meg a kortárs japán streetwear trendteremtő frissessége és az autentikus magyar földműves férfiviselet szigorú, feszes szabályrendszere. A tervező fő célja az öltözékeivel egy személyes kapcsolat létrejötte a termékek és viselőjük között. Dóra úgy véli, a vásárlói valamiféle nosztalgiát találnak a termékeiben, egyfajta otthonos megnyugvást és biztonságot, ami bázispontot jelent a folyamatosan változó környezetünkben.

02_1.jpg

 A ZSIGMOND DORA menswear 2018 tavasz-nyári   E N R O B E D   néven futó kollekciója mezőgazdasági áthallásoktól burjánzik. Az  E N R O B E D   elnevezés egyszerre utal a kollekcióban található hosszú köntösökre, melyek burkot képeznek a viselőjük körül, és a réteges felépítésű diótermésre, mely a felhasznált textilek festőanyagául szolgált. A kollekció fő inspirációs darabja a bő gatya: a férfi paraszti viselet legikonikusabb ruhadarabja.   A korábbi években a csomózás és a hímzés tradicionális technikáihoz nyúlt vissza a tervező, ezúttal a nyers és szárított dió terméséből és leveléből nyert páccal színezett zsákvászonból készült ingek, a bő nadrágok, és a köntösszerű dzsekik képezik legújabb kollekciójának kulcsdarabjait.    A kézi szövésű nyers zsákvászonból készült ingek és felsők eldolgozatlan varrásmegoldásai, foltszerű rátétjei a liszteszsákok puritánságát idézik. Ezt oldják a játékos, rejtett részletek, szokatlan elhelyezésű zipzárak, megkötős záródások, melyeken keresztül személyes kapcsolatba léphet a darabokkal a viselőjük.   Az egyik legjelentősebb modellpár hátán végigfutó szitanyomott felirat: ” INHALE THE PAST – EXHALE THE FUTURE ” üzenete közel áll a márka fő filozófiájához: a trendteremtő megújulás az archaikus kultúrák nyelvezetén keresztül válik relevánssá.    “Mit teszel a zsákba? Mit cipelsz az utad során?” Ez a kulcskérdés motoszkált Dóra fejében a kollekció létrehozása közben. Nem csak elméleti szinten, hanem az alapanyagok szintjén is, ugyanis a modellekhez évtizedekkel korábban leszőtt és eltett vásznakat vásárolt fel vidékről. Ezek a háziipari technikával előállított, változatos szélességű régi pamutvásznak korábban nem kerültek felhasználásra. Dóra növényi festéssel, nyers és szárított dió levéllel frissítette fel a kelméket, melyről videó is készült:

SS18 / NATURAL DYEING PROJECT / ZSIGMOND DORA menswear from ZSIGMOND DORA menswear on Vimeo.

Az így nyert két szín, a nyers drapp és khaki zöld eredményezte a kollekció visszafogott árnyalatait, melyet eldolgozatlan patchwork technikával illesztett egymáshoz, a teraszos elrendezésű földművelésre jellemző mintázattal. Az ebből készült nadrág és felső ugyanakkor a katonai terepruhák összhatását is megidézi. A további textíliák, például a kapucnis dzseki anyagát adó vízlepergető vászon modern funkcionalitással egészítik ki a hagyományos alapanyagokat.   Külön kiemelhető a változatos szabásvonalú nadrágok sokasága, melyek mind egyedi termékfejlesztéssel jöttek létre, és friss, dinamikus viselés élményt biztosítanak viselőjüknek.   

01_1.jpg

Kreditek

design & styling: Zsigmond Dóra photo  

smink:  Sara Skrionya Make up hair cut in prior 

haj: Dávid Selmeczi Mod&Co model / Domonkos @ Sam the Agency model, Benji @ Badass Models

modellek: Domonkos @ Sam the Agency model, Benji @ Badass Models

Külön köszönet Végh Virágnak és a Finecut-nak.  

 

www.zsigmonddoramenswear.com

facebook.com/zsigmonddoramenswear

 instagram.com/zsigmonddoramenswear  

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr7812658373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com

süti beállítások módosítása