A moduláris és a variálható

Hatalmas készlet marad a ruhaipari gyártók és forgalmazók nyakán minden egyes szezon után és mi magunk is rengeteg nem hordott ruhát halmozunk fel. Itt jönnek képbe a moduláris és variálható darabok mint „fast fashion-alternatívák”. Megoldás azonban ez az opció?  

Senkinek sem újdonság, hogy rengeteg olyan ruhánk van, amit a megvétele után mégsem hordunk vagy nem használunk ki kellőképpen. Temérdek „szemetet” termelünk, nem csak mi, de a divatipari cégek is, hisz hatalmas készletek „maradnak a nyakukon” egy-egy szezon után. Gondoljunk csak arra, mekkora mínusszal zártak a legnagyobb ruhaipari gyártók és forgalmazók az enyhe tél miatt, hisz a kollekciók jelentős része nem kelt el. A készletek közel 30 %-a „hoppon marad”, még akkor is, amikor az év jelentős részében zajlanak a leértékelések. Ez pedig a divat körforgásának számos pontján felesleges költséget – és végeredményben kezelni kívánt felesleget eredményez.

page_2.jpg

A moduláris dizájn a formatervezés, az autók, számítógépek és gyártási folyamatok után a divatban is meghonosodott. A lényeg? Kisebb, önálló egységek, amik akár külön-külön is használhatóak. Külön készülnek, utána pedig egy nagyobb rendszer részei lesznek. Könnyebb kicserélni egy hibás modult, vagy nagyobbal kiváltani, a termék vagy rendszer egyszerűbb (és költséghatékonyabb) alakíthatóságát teszi lehetővé. Egy része tönkrement? Nem kell újat venni – éppen csak kicserélni a sérült modult. És hogy jelenik meg ez a divatban? Az átalakíthatóság és a variálhatóság nyelvén – a lecsatolható, rövidíthető – hosszabbítható alkatrészekkel, bővíthetőséggel-szűkíthetőséggel. Ahogy arról az Ecouterre is beszámolt, a Chelsea College of Arts-on végzett tervező, Rhiannon Hunt az elsők között volt, akik az épített környezetből inspirációt nyerve a moduláris divat felé fordultak. Az antwerpeni születésű Andrea Cammarosano Difendi Conversa Prega kollekciója pedig a filozófiából, munkaruhákból, katonai egyenruhákból és reneszánsz kosztümökből ihletet merítve alkotta meg szintén a modularitás gondolatára felfűzött kollekcióját. Számtalan látványos megoldás született a modularis divat jegyében – a látványos pedig nem egyenlő a hordhatóval.

cmyk-design-board-c.jpg

Rhiannon Hunt tervei

Kétséget kizáróan praktikusak a moduláris darabok. Ki ne emlékezne a jó pár évvel ezelőtt hódító, térd alatt lecipzározható szárú férfinadrágokra? Praktikus – de nem divatos. Hisz szembe úszik a fogyasztói pszichológiával. A moduláris divat mögötti egyik eszme pont az, hogy kötődjünk érzelmileg jobban a ruháinkhoz, azáltal, hogy tovább tudjuk hordani őket. Mindenkinek vannak kedvenc ruhadarabjai, amiket évek óta nyúz és agyonhord, de ettől függetlenül szerintem olyan ruhához is kötődhetünk erősen érzelmileg, amit még fel sem vettünk, ami „egy ideje várja a megfelelő alkalmat”. Mert nem dobjuk ki, nem ajándékozzuk el, hanem áll a szekrényünkben. Mi ez, ha nem egyfajta érzelmi kötődés? Ki szeretné ugyanazt a ruhadarabot hordani ha hízott vagy fogyott, télen és nyáron is? Neutrális színekben járunk majd, figyelmen kívül hagyva a színtrendek, minták változását? A prémium prémiumának alapanyaga és kivitelezése szükséges ahhoz, hogy „pár” ruhadarabban leéljük az életünket. Az ember pedig örül, ha fogyott egy méretet és egy számmal kisebb nadrágot vehet. A hőmérséklet ingadozására pedig réteges öltözködéssel „reagálunk” – ami szintén annyival több megvásárolt ruhadarabot jelent.

andrea-cammarosano-ss14-modular-collection.jpg

Szélsőséges megoldási javaslatnak tartom a moduláris és variálható darabokat, a fast fashion és a túlfogyasztás, a gyűlő készletek elleni harcban. Kétségkívül gyönyörködtetnek bennünket a variálható darabok. De nincs az az érzésünk, hogy jópofa-jópofa, de utána úgyis egyféleképpen hordjuk?  Akkor pedig "sima" darabbá degradálódik. A moduláris és variálható divat kétségkívül jó figyelemfelhívás – látod, hogy elég lenne kevesebb ruhadarab is? A figyelemfelkeltésre pedig tagadhatatlanul szükség van. Egy kisebb, niche piacot és fogyasztói gondolkodást megszólítanak – de amíg nem tesszük Trendivé a moduláris divatot (vagy töröljük el a trendeket) vagy nem változik meg radikálisan a fogyasztói attitűd, addig utópia és üzenet marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr188519788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KFDK · http://koreaifilmdrama.blog.hu 2016.03.24. 14:49:43

..."figyelmen kívül hagyva a színtrendek, minták változását"... miért? csak olzan színű ruhát lehet hordani, ami éppen divatos...? Ha én nem szeretem a hupizöldet, de ez a divat, vegyem meg akkor is? szerintem ennek nincs értelme. Tök jó lenne, ha nem azt szajkóznák a divatbloggerek, hogy mindenki kövesse a divatot. Szerintem mindenki kövesse a saját ízlését )meg a tárcáját) :)

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com

süti beállítások módosítása