Te tudod, ki készíti a ruháidat?

Április végén Magyarországon is megrendezik a globális Fashion Revolution hetet, amelyhez mi is  büszkén csatlakozunk. Tedd fel te is a kérdést: Ki készíti a ruháinkat? Hisz a divatnak ugyanúgy része az, ki és milyen körülmények között varrja az általunk viselt darabokat, mint az, ki tervezi, ki viseli és hogy mennyire csillogó a végeredmény. Hisz a divatos darabokhoz sok esetben vér és veríték tapad.

01_whomademyclothes.jpg

Az olcsó ruháknak is ára van – csak nem te fizeted meg

Minden egyes vásárlással letesszük a voksunkat – akár egy méltatlan, embertelen munkakörülmény támogatása mellett ugyanúgy, mint például a hazai kisvállalkozások és az etikus üzleti gyakorlat mellett. Csak ez nem biztos, hogy ez tudatosul Bennünk, vásárlókban. Minden egy ruhadarab megvásárlásával, amelynek létrejöttéhez kőkemény vér és veríték tapad, akaratlanul is ezt a szemléletet, a méltatlan bánásmódot és az ellenőrizetlen-szabályozatlan munkakörülmények fenntartását, a jogok sérülését, be nem tartását éltetjük tovább.

A Fashion Revolution létrejötte

A bangladesi Rana Plaza összeomlásakor, 2013-ban több mint 1000 ember veszítette életét. A tragédia mélyen megrázta a világot, hisz olyan világmárkák ruhadarabjai készültek azoknak az embereknek a kezei között, amelyeket mi is vásárolunk. Az eset bejárta a világsajtót.  Azt gondolnánk, kellő sokkhatással bírt ez az eset, azonban a helyzet? Változatlan. Azonban az eset nyomán létrejött a Fashion Revolution nemzetközi nonprofit szervezet, amelynek célja a divatipar átláthatóbbá, etikusabbá és méltányosabbá tétele. 2013 óta a világ 80 országában vannak jelen, idén márciusban pedig elindult a szervezet magyarországi képviselete is, amit óriási lelkesedéssel üdvözlünk! A Fashion Revolution csapata hisz egy etikus, méltányos és fenntartható divatiparban, amely megfelelő munkabért és munkakörülményeket biztosít azok számára is, akik készítik a ruháinkat.

fashrev_2016_sanfrancisco_modified.jpg

Hogyan csatlakozhatsz a kampányhoz?

Április 24-30 között tartják világszerte a Fashion Revolution hetet. A Fashion Revolution Who made my clothes kampányához 2016-ban 70.000 ember csatlakozott, akik feltették a kérdést: Kik készítik a ruháimat? A kampány révén egy globális párbeszéd indult meg. A fogyasztók által feltett kérdésre több mint 1000 márka válaszolt, köztük 300 mainstream márka mutatta meg, kik készítették a ruháinkat.

A kampányhoz csatlakozók ekkor – de akár már korábban is – posztolhatják a közösségi média oldalaikra ruháik címkéjéről készült fotókat a #whomademyclothes hashtaggel. 

fashrev_photo_grid_whomademyclothes_2_1_modified.jpg

Csütörtökön pedig a Fashion Revolution Hungary rendezvényén megismerkedhettek a szervezet munkájával és a fenntartható divat témájával. Így alakul a program, a Facebook-eseménynél minden információt megtaláltok!

17.30 Dr. Mányi Walek Gabriella, a Fashion Revolution ország koordinátorának köszöntője

17.45 Szentesi Réka: Fenntarthatóság a divatban és Fashion Revolution.

18.00 Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia, az INNOVATEXT vezérigazgatója: Bizalom a textíliában – Hitelesség a fenntartható textil ellátási láncban

18.30 Plank János (Old Blue): A denimgyártás környezeti hatásai, a farmer újrahasznosításának lehetőségei

18.50  Kállai Orsolya (MNV): Fashion&CSR, híd a magyar tervezők és gyártók között

Kállai Orsolya előadásához csatlakozik majd Tomcsányi Dóri divattervező is, akinek a kollekciói 100%-ban magyar gyártónál, etikus körülmények között készülnek.

19.10-19.20 között szünet, amikor meg lehet tekinteni a kiállított ruhákat, napszemüvegeket, amelyek hazai gyártók termékei

19.20-20.00/20.30 Kerekasztal-beszélgetés, amelyhez az előadókon kívül csatlakozik Mengyán Eszter fenntarhatósági divatblogger is

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr7712454005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com

süti beállítások módosítása