Kosztolányitól Nemes Jelesig:
hogyan alakítja egy fiatal szakember a magyar irodalmi életet?

Slam poetry egy olyan helyszínen, ahol az 1920-as években Kosztolányi Dezső és Móricz Zsigmond alkotott? Ott Anna, a Hadik Kávéház művészeti vezetője, irodalmi menedzser új, fiatalos lendületet hozott a patinás kávéház falai közé: a bársonyfüggönyt nyers téglafalra, a múzeumi hangulatot modern alkotótérré varázsolta. De vajon hogyan telnek a napjai egy olyan szakembernek, aki számára a hobbi egyszerre munka is? Ezekről a kérdésekről beszélgettem Annával a Person kommunikációs ügynökség első meetupján.

Vajon hogyan illeszthető egymáshoz két olyan, eredendően eltérő terület, mint az irodalom és az üzlet? Miért van img_4648.jpglétjogosultsága itthon az irodalmi menedzsmentnek? Kiderült, hogy a párhuzamos területek találkozásához valójában csak kreativitásra, kitartásra és innovatív szemléletre van szükség.

Ott Annának a Hadik Kávéház művészeti vezetőjeként jelentős szerepe volt abban, hogy a helyszínt, ahol valaha az irodalmi élet krémje töltötte az idejét, a mai kor fiatalsága is magáénak érezze. Anna elmondta, hogy bár kezdetben számos budapesti vendéglátóhely programszervezőjeként dolgozott, napjainkban munkaidejét már szinte kizárólag a Hadik Kávéház és a Szatyor Bár arculatának és programjainak kézben tartása tölti ki. A fiatal szakembernek már a kezdetekkor feltűnt, hogy bár a Szatyorban a fiatalok is otthon érzik magukat, a Hadik Kávéház patinás környezete kevésbé vonzza őket. Anna ekkor tudatosan nyitott az olyan, innovatív műfajok felé, mint a slam poetry, a kávéház decens környezete azonban egyre jobban elütött ettől az életérzéstől: “Bár nagyon tetszett, ahogy tetovált, baseballsapkás fiatalok progresszív szövegeket olvasnak egy selyemtapétás, múzeumi környezetben, hamar egyértelművé vált, hogy ahhoz, hogy közelebb kerüljünk hozzájuk, változtatnunk kell” - mondta Ott Anna.

A Hadik végül két évvel ezelőtt teljes rebrandinggel és új, izgalmas programokkal a kortárs művészet egyik legizgalmasabb és legnépszerűbb helyszínévé vált, ahol olyan alkotók fordulnak meg rendszeresen, mint Nemes Jeles László és Závada Péter. Anna egyik kedvenc ötlete, a Hadik Brunch Budapest egyik legnépszerűbb irodalmi programjává nőtte ki magát: “A legkötetlenebb beszélgetések az étkezőasztalnál történnek, ezért a Hadik Brunch esetében az volt a koncepciónk, hogy a meghívott vendégekkel nemcsak beszélgetünk, de az alkotók kedvenc reggelijét is elfogyaszthatjuk, így a résztvevőknek sokkal intimebb, közvetlenebb programban lehet részük” - mondta Anna.  

img_4624.jpgHa éppen nem a két helyszín koordinációjában vesz részt, Anna az ország első irodalmi menedzsereként dolgozik: jelenleg az ismert kortárs költő, Simon Márton karrierjét egyengeti, amely számára is izgalmas tapasztalat. A Person eseményén elmondta, hogy irodalmi menedzserekre itthon is szükség van, hiszen az alkotó hamar eltévedhet a kiadók, a rendezvényszervezők és a megrendelők körforgásában.

Anna emellett aktívan részt vesz az éppen most zajló Margó Irodalmi Fesztivál szervezésében, az ő feladata többek között a Margó Extra nevű programsorozat moderációja. Az esemény különlegessége, hogy a beszélgetőtársak nem írók és költők, hanem más alkotó szakmák képviselői közül kerülnek ki: a következő eseményen például Eszenyi Enikővel és Fluorral beszélget majd.

Annával megismerkedni nagyon inspiráló élmény volt: nemcsak azért, mert egy amúgy láthatalan, zárt világba nyerhettem betekintést általa, hanem azért is, mert ő az újabb példa rá, hogy ha beleteszed az energiát, és hiszel magadban, akkor eljuthatsz oda, hogy azzal foglalkozol, amit igazán szeretsz. Teheted mindezt úgy, hogy valóban minőséget nyújtasz, és olyan dolgot "alkotsz", amivel valóban hatással lehetsz a világra. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ydea.blog.hu/api/trackback/id/tr1614306451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

O P E N   H E A R T.
O P E N   M I N D.

Facebook oldaldoboz

ÍRJ NEKÜNK!

Ha lenne egy "ydeád", ami érdekel, vagy a tarsolyodban van, ne tartsd a fiókban: ydeaonline@gmail.com

süti beállítások módosítása